Розрахунок медового сусла. Частина 6.

Рік написання: 2021

Четвертий метод розрахунку медового сусла – баланс цукрів:  до сусла входять мед, вода і сік, або м’язга фруктів чи ягід.

Якщо до складу сусла входять вода, сік або м’язга і мед, розрахунок буде дещо складніший. Розрахунок цукристості ведемо «з кінця».

Порядок розрахунку буде приблизно такий:

  1.  Визначаємо об'єм сусла, яке ми будемо готувати. Наприклад, це може бути бутиль на 10 — 20 л або бочка на 50 — 60 л.
  2. Задаємо бажану для нас цукристість сусла, наприклад, 30%.
  3. Визначаємо скільки соку чи м'язги ми додамо до сусла. Наприклад, 3 л на бутиль чи відро соку на бочку.
  4. Розраховуємо скільки чистого цукру ми внесли з соком у сусло. Тут потрібно знати цукристість соку, яку беремо із таблиці. Наприклад, цукристість соку вишні складає 10%, а виноградного соку — 18 — 20%. Добавивши до сусла 10 л вишневого соку, ми вносимо в сусло 1 кг чистого цукру, а 10 л виноградного соку додають 1,8 — 2 кг цукрів у сусло.
  5. Розраховуємо скільки цукрів всього має бути в суслі. При цукристості сусла 30% ми повинні внести 3 кг цукрів на кожні 10 л сусла. Це буде 3 кг на 10-літровий бутиль чи 18 кг на 60-літрову бочку.
  6. Визначаємо скільки меду ми повинні добавити, щоб цукристість сусла була бажаною, наприклад, 30%. Ми вже внесли частину цукрів з соком. Шукаємо різницю. Пам'ятаємо, що мед - це не чистий цукор, його цукристість 80%. Різницю ділимо на 0,8 і отримуємо результат: скільки меду потрібно добавити, щоб отримати необхідну цукристість сусла.

Розглянемо розрахунок сусла на прикладі. Нехай у вас є бочка на 60 л, і ви бажаєте виготовити медово-вишневе вино з цукристістю сусла 30%. У 60 л сусла має бути 18 кг цукрів (60 кг х 0,3 = 18 кг). Беремо відро вишень і чавимо їх. У відрі приблизно 7 кг вишень, а їх цукристість приблизно 10%. Отже, відро вишень додає до сусла 0,7 кг цукрів (7 кг х 0,1 = 0,7 кг). Решту необхідних цукрів сусла - 17,3 кг (18 кг — 0,7 кг = 17,3 кг) доповнюємо медом. Оскільки цукристість меду 80%, то меду потрібно взяти 21,6 кг (17,3 кг / 0,8 = 21,6 кг). Решту об’єму бочки доповнюємо водою. По подібній схемі можна розраховувати сусло для інших медово-плодоягідних чи плодоягідно-медових вин.

Ідея розрахунку в тому, що ми визначаємо скільки цукру потрібно внести в сусло м’язгою чи соком і потім решту необхідних цукрів доповнюємо медом. Відношення загальної маси внесеного цукру (різними інгредієнтами) до об’єму сусла і дасть нам бажану цукристість сусла.

Коментарі (0):