Розрахунок медового сусла. Частина 5.

Рік написання: 2021

Третій метод - розрахунок медового сусла з допомогою мнемонічної хрестоподібної  формули – зірочки.

Метод є універсальним для всіх спрощених розрахунків у виноробстві, не тільки цукристості сусла, але і спиртування вина, підкислення сусла, купажу вин і т д.

У випадку розрахунку цукристості сусла, при змішуванні води і меду, формула зірочка має такий вигляд:

М    —   КМ

С

В     —    КВ,

 

де М - цукристість меду,

В - цукристість води,

С - бажана цукристість медового сусла,

КМ - кількість меду (вагових частин), яку необхідно взяти для сусла,

КВ - кількість води, яку необхідно добавити до сусла.

Формула за формою нагадує зірочку — звідси і назва.

 

Приклад. Необхідно приготувати 10 л сусла цукристістю 32%.

Цукристість меду 80% - М=80. Цукристість води 0% - В=0.  Цукристість сусла - С=32.

КВ = М - С,   КМ = С - В - визначаючи відсотки меду і води, які будемо змішувати, завжди від більшої концентрації віднімаємо меншу, а результат завжди отримуємо зі знаком +.

 

Складаємо «зірочку»:

80-----------32→ 2 частини (меду)

            32

0------------48→3 частини (води)

 

80 — 32 = 48, 0 — 32 = -32 (беремо зі знаком +). співвідношення 32/48 = 2/3. Отже, щоб отримати  медове сусло цукристістю 32%, необхідно взяти 2 вагові частини меду на 3 вагові частини води. Тут правда ще немає кількості ваги чи об`єму. Але це можемо визначити за рахунок простої пропорції. Сусло, як і мед, будемо визначати на вагу. Отже, нам потрібно 10 кг сусла. 10 ділимо у пропорції 2:3 і визначаємо, що необхідно взяти 4 кг меду і 6 л води. В сумі це буде 10 кг сусла або дещо менше 9л.

Окремі типи медового вина отримують, змішуючи мед і сік плодів чи ягід. Формула «зірочка» для цього випадку буде мати дещо інший вигляд:

 

М    —   Км

С

    Сік  —  Ксоку

 

  Розрахунок ведеться так само, як і у випадку з водою, але цукристість соку визначаємо по таблиці. Більшість плодів і ягід в нас мають сік цукристістю 10 — 15%, крім соку винограду і яблук, цукристість яких — 15 — 20%.

Якщо до складу сусла входять одночасно і вода і сік, то його цукристість краще розраховувати за одним з інших методів, які ми розглянемо в подальшому.

Коментарі (0):