Рік написання: 2021
Мінерали для підгодівлі дріжджів.
Медове вино є продуктом життєдіяльності винних дріжджів. Оскільки якість медового вина повністю залежить від роботи дріжджів в процесі ферментації сусла, ми повинні зробити все, щоб дріжджі працювали щонайкраще і щонайшвидше.
Медове сусло є і середовищем для проживання медових дріжджів, і джерелом їх живлення. Дріжджі - це повноцінні живі мікроорганізми, правда невидимі для ока, оскільки найбільші дріжджові клітини мають розмір менше однієї сотої міліметра. Як і всі живі створіння, для свого розвитку і життєдіяльності вони потребують відповідно дихання, харчування і належних зовнішніх умов.
Дріжджі - це швидше рослини, але рослини специфічні. Для харчування їм потрібні мінерали - макро- і мікроелементи, як і для всіх рослин, в той же час їм необхідна і органічна їжа (цукри), яка взагалі-то для рослин не характерна. Варто уточнити місце цукрів сусла в харчуванні дріжджів. Цукри сусла беруть участь в окислювально-відновлюваних реакціях дріжджів. В деякій мірі справедливе твердження: цукри сусла - це сполуки, якими дріжджі дихають. На початку ферментації дріжджі дихають киснем, розчиненим у суслі, потім функції кисню переходять до цукрів сусла. Коли Луї Пастер досліджував роль дріжджів у ферментації сусла, він визначив дріжджі, як життя без кисню.
Мінеральне живлення дріжджів передбачає наявність повного списку макро- і мікроелементів, які характерні для рослин. Звичайно, середовище, де живуть винні дріжджі, це і є наше сусло, яке ми для них приготували. Саме тут крім цукрів і повинні бути присутні мінерали (за літературними даними їх має бути більше 60 позицій), необхідні для життєдіяльності дріжджів, збалансовані як по асортименту, так і по кількості. Крім того, мінерали повинні бути в хімічній формі, доступній для засвоєння їх дріжджами. У випадку з медовим суслом тут інколи і виникають певні проблеми.
Азоту і, в окремих випадках, фосфору, а також вітамінів в меду зовсім недостатньо для нормального розмноження і життєдіяльності дріжджів. Решта макро- і мікроелементів в медовому суслі є в більш-менш задовільній кількості. До речі, медове сусло дуже нагадує виноградний сік за хімічним складом, що дає можливість отримувати на основі медового сусла високоякісні вина, так само, як і з виноградного соку.
Першим критичним елементом, необхідним для росту популяції дріжджів в суслі, є азот. Азот має бути у формі так званого вільного аміноазоту (ВАА, англійська абревіатура — FAN — free amino nitrogen). Такого азоту в суслі має бути 130 мг/л, щоб ферментація йшла без проблем. Вчені-дріжджовики США і Європи дійшли згоди і рекомендують, що в суслі має бути доферментаційний рівень ВАА на рівні 300 — 500 мг/л (мінімум 130 мг/л). Мед реально містить значно менші рівні аміноазоту, причому світлі сорти меду мають найменше аміноазоту, темні — дещо більше.
Одна з кращих наукових робіт по ферментації медового сусла належить вченим Корнельського університету Морзе Р. і Стейнкраузу К., які досліджували ферментацію і установили, що сусло на основі темних сортів меду ферментує краще і швидше, ніж на основі світлих сортів меду. Вони в 1966-му році розробили дві формули мінеральних добавок до медового сусла, які дозволили скоротити період ферментації медового сусла до двох тижнів, замість кількох місяців. Формули Морзе і Стейнкрауза запатентовані, але вони досить складні, тому тут ми їх не приводимо. Сучасні мінеральні добавки, які пропонують провідні виробники дріжджів, близькі до тих, що пропонували Морзе і Стейнкрауз, і ними можна користуватися. Медовару-любителю досить складно самостійно скласти мінеральну композицію по підгодівлі дріжджів згідно формул цих авторів, тому краще користуватися вже готовими наборами, які пропонують виробники дріжджів.
Отже, в умовах браку азоту і фосфору в медовому суслі, ферментація проходить повільно, може затягнутися і тривати 6 - 8 місяців, а вино набуває неприємного смаку із-за розвитку небажаної мікрофлори в суслі і часто псується. Щоб запобігти цьому, у вино вводять сполуки амонію і фосфати, багаті азотом і фосфором. Добавка вітамінів менш необхідна, оскільки винні дріжджі можуть синтезувати необхідні їм вітаміни самостійно в присутності азоту.
За Чудаковим В. (1979), в медове сусло частіше всього вводять наступні мінеральні добавки у відсотках від кількості сусла: фосфат амонію - 0,04 - 0,7%, сульфат амонію - 0,1%, хлорид амонію - 0,04 - 0,08%, тартрат амонію - 0,04%, ортофосфат калію - 0,05%, бітартрат калію - 0,025 - 0,7%, бікарбонат калію - 0,04 - 0,08%, фосфат натрію - 0,025 - 0,08%, бісульфат натрію - 0,005%, хлорид кальцію і магнію - по 0,025%, сечовина (карбамід) - 0,7%.
Звичайно, добавляють одну - дві речовини із цього списку. Суміш, співвідношення і концентрація окремих мінералів, кислот і вітамінів в кожному конкретному випадку різні. Розглянемо деякі простіші рішення проблеми підгодівлі дріжджів у медовому суслі, якими користуються винороби і медовари:
- Мінеральні солі - фосфат амонію і тартрат амонію, фосфат натрію, хлорид амонію, бікарбонат калію (за Чудаковим В.).
- Фосфат амонію і сульфат амонію у співвідношенні 1:1, кількість - 40 г на 100 л. Добавка вважається кращою у виноградному виноробстві, застосовується для кращого піноутворення при виробництві шампанського.
- Фосфат амонію, сечовина (карбамід), виннокислий калій, винна кислота, лимонна кислота - суміш, яка рекомендована, як мінеральна добавка при виробництві медового вина в США.
- Хорошою добавкою, яка робить ферментацію сусла енергійною і швидкою, є вода від перетоплювання щільників. Звичайно, щільники краще брати з воскобудівних рамок, або брати воду від перетопки забрусу, щоб туди попало менше хімікатів після обробки бджіл від кліща. Такої води додаємо 5 – 10% від кількості сусла, так, щоб цукристість його не знизилася. Ця добавка діє дуже добре і оживляє діяльність дріжджів у зовсім безнадійних випадках.
- Збалансувати хімічний склад сусла дозволяє такий прийом: для сусла беруть не один мед, а два, наприклад, соняшниковий – 90% і 10% - гречаний чи ріпаковий.
- Польські медовари намагаються робити питний мед на основі гречаного меду або з добавкою гречаного меду, оскільки гречаний мед більш багатий мінералами, що сприяє ферментації.
- Одне з рішень проблеми мінеральної підгодівлі дріжджів — робити медово-плодоягідні або плодоягідно-медові вина, оскільки добавка соку чи м'язги в більшості випадків вирішує проблему мінеральної підгодівлі дріжджів, зокрема, насичує сусло азотом.
Не варто лякатися такої різноманітності мінеральних добавок. Більшість авторів радять добавляти лише фосфат амонію в кількості 4 - 5г на 10л сусла. При вказаних мінеральних добавках терміни ферментації скорочуються до 40 - 30 і навіть до 14 днів при інших рівних умовах (Чудаков В.). Якість вина при цьому підвищується.
Звичайно, при ферментації мінеральні добавки повністю споживаються, асимілюються дріжджами, щоб їх решток не залишалося у вині. Небажано добавляти мінералів більше, ніж тут рекомендується.
Як показує практика медоваріння, в більшості випадків мінеральні добавки для дріжджів не потрібні. До їх добавки вдаються лише в тому випадку, коли маємо зупинку ферментації або її сповільнення.
Звичайно, всі мінеральні добавки повинні бути для харчових цілей. Інші варіанти недопустимі.
Для додавання коментарів потрібно авторизуватися.
Якщо Ви ще не зареєстровані на сайті, то спочатку зареєструйтеся.
Коментарі (0):