Про користь медового вина

Рік написання: 2014

Доброго дня, редакція «УП»!

Даним дописом підтримую колегу М. Вікторенка по допису «Ні - алкогольним напоям», надрукованому в «УП» № 4 за 2014 рік.

Безумовно, більше будуть виробляти алкогольних напитків - більше будуть їх споживати. З іншої сторони, від того, будуть чи не будуть виробляти медовуху - менше пити не будуть.

Мене в цьому питанні цікавить інших факт. Як відомо, мед – продукт, створений природою і в своєму складі містить ферменти, вітаміни, мікроелементи, які сприяють нормальній життєдіяльності людського організму. При виготовленні п’янких медових вин по технології мед тривалий час піддають термічній обробці в суміші з водою до температури 100°С. Що виходить в результаті? Ферменти, які знаходяться в медові, руйнуються вище 40°С, а при варінні вони руйнуються повністю. Вітаміни теж руйнуються всі або майже всі. Залишаються мікроелементи, але чи в доступній формі? Отримуємо напій, який нічого корисного не дає людському організмі, а був же цінний природній продукт. Неодноразово читав про користь виноградних вин для людини, а от про медові вина такого чути не доводилось. Тому, на мою думку, виготовлення медових вин – це свідоме псування дієтичного продукту – меду. 

Гудзенко Іван, Полтавська обл.

 

Відповідь на лист Гудзенка І.

З деяких пір почали лунати критичні зауваження на адресу медових напоїв. Чому так – нам відомо, але тут я про це не буду. Зауважу лише, що така критика виглядає досить дивно. Адже ніхто не критикує, наприклад, пиво чи виробників цього продукту. У своїй відповіді Гудзенку постараюся бути конкретним і не виходити за рамки його листа.

Сама постановка питання «ні - алкогольним напоям» не вірна. В дописах звертають увагу на шкідливість алкогольних напоїв саме з меду. При чому тут питні меди. Питні меди, медові вина - це передусім продукт бджільництва, до складу якого входить і алкоголь. В значній мірі вірно твердження: медові напої - такий же природний продукт, як і сам мед. Алкоголь в незначній кількості входить до складу кефіру, квасу чи солодкої води, але вони чомусь не є предметом критики.

«Більше будуть робити алкогольних напоїв - більше будуть їх споживати». Не факт. Як показує досвід вживання медових напоїв, ті, хто вживає медові вина, від горілки відмовляються. Існує певний баланс споживання спиртних напоїв, якщо люди більше вживають медових напоїв, вони будуть менше вживати горілки. Тобто, медові вина – хороший засіб проти споювання населення.

Автор пише, що мед - цінний продукт харчування. Це справді так. Розберемося наскільки цінний. Спочатку про ціну меду, як товару. Оптова ціна меду на початку року складала 13 – 14 грн./кг. Це дешевше від теперішньої ціни бензину чи дизпалива. Роздрібна ціна меду вища від ціни на сало, але нижча від ціни на м’ясо. Така ось невесела картина щодо ціни меду на нашому ринку. Ну не було куди дівати мед. Був на зібранні Чернігівської обласної спілки пасічників, там навели один красномовний факт: один пасічник, від безвиході, оскільки мед дівати нікуди, згодовував його на корм свиням. Ось результат роботи всіх наших органів державних і громадських, які опікуються бджільництвом.

Криза збуту меду виникла не відразу. В пошуках її вирішення ряд пасічників звернулися до медоваріння - древнього заняття українців. Це спроба диверсифікувати продукцію бджільництва, спроба вирішити проблему збуту меду. Хід був вдалим. Зауважимо, що відродження медоваріння – це яскравий приклад громадської роботи, тільки не громадських організацій, а самих пасічників. Тепер жодна виставка чи ярмарка в бджільництві не проходить без реалізації медових напоїв. 

Поговоримо про споживчі якості меду, а саме про «ферменти, вітаміни і мікроелементи». Ферменти таки видаляються з меду при виготовлені медового вина, питного меду чи медового пива. Причому незалежно від того «піддають мед термічній обробці в суміші з водою» чи ні. Щодо вітамінів. У меду виявлено 6 вітамінів. Їх кількість незначна, і мед не може вважатися джерелом вітамінів. Хоча вітаміни меду важливі для організму людини. Наприклад, вітамін С, потрапивши з меду в організм людини, залишається там протягом 5 днів. Той же вітамін С, прийнятий у вигляді пігулки з аптеки, виводиться з організму протягом півгодини. Вітаміни меду, як і ферменти, руйнуються при переробці його на медові напої. Але що цікаво. Наприклад, у медовому вині вітамінів більше, ніж у меду. Достатньо там і ферментів, які правда відрізняються від тих, що є в меду. Звідки вони беруться в медових напоях? Медове вино, питний мед чи медове пиво – продукт життєдіяльності винних дріжджів. В процесі дозрівання медового вина ферменти і вітаміни синтезуються дріжджами і зберігаються у вині. Щодо мікроелементів. Вони якраз і переходять без змін із меду у вино, причому доступність їх для організму людини зберігається. Інакше дріжджі працювати не будуть. 

Висновок: напої на основі меду - такий же цінний харчовий продукт, як і сам мед. Споживчі якості медових напоїв належно оцінив і наш споживач. Справа тут ще й в тому, що в нас по суті немає інших натуральних алкогольних продуктів: горілки, як продукту перегонки браги, вина, як продукту зброджування виноградного соку, пива, як продукту зброджування ячмінного солоду. Те, що є в торговій мережі, то синтетичні чи штучні продукти, які є просто сумішшю води, спирту, барвників, ароматизаторів. В цій ситуації і не дивно, що медові напої так легко виходять на ринок. Горілка тут явно програє. Чи не тому так заметушилися всілякі товариства тверезості, які так переймаються споюванням народу медовими винами?

«Неодноразово читав про користь виноградних вин для людини, а от про медові вина такого чути не доводилось». Можливо це тому, що про виноградні вина пишуть більше. В СРСР на момент його розпаду було 32 доктори наук і два НДІ союзного рівня по виноградарству і виноробству і близько 10 кафедр в академічних інститутах. Було кому писати про користь виноградного вина, саме тому читач і має можливість читати про це «неодноразово». З медовими винами ситуація інша. В країні немає навіть лабораторії, де можна було б зробити простий хімічний аналіз медових напоїв. Відродження і виробництво медових напоїв – це заслуга самих пасічників, чисто приватна ініціатива, так би мовити. Але цей рух виявився дуже успішним. Чому так? Бджільництво взагалі і медоваріння, зокрема, – це частина культури нашого народу. З українською культурою у нас боролися. Але це те, що близьке нам, тому відродження медоваріння виявилося таким успішним. Медове вино в Україні може стати таким же напоєм, як виноградне у Франції. Наші виноградні вина ніколи не будуть за якістю близькі до французьких. Це тому, що ми - північніша країна, і нам не вистачає 30 – 40 днів для набуття достатньої цукристості ягід, необхідної для утворення якісного виноградного вина. А ось медові вина у нас виходять, як ніде в світі. Основний фактор – це наша земля, багата мікроелементами.

Пару слів щодо корисності вина. Франція і Італія споживають до 100 л виноградного вина на душу населення. Є країни, де вина не вживають зовсім, наприклад, Йємен. Релігія не дозволяє. Але виявляється, до 90% чоловічого населення Йємену вживають наркотики, що релігією не забороняється. Людську цивілізацію рухають уперед по шляху прогресу в науці, культурі, технологіях, такі країни, як Франція чи Італія, які якраз вино вживають, а ось про досягнення Йємену і подібних йому країн ми нічого не чули.

Коментарі (0):