Гніздо бджіл в природі

2021 рік

Гніздо бджіл

Коли жителька нашого села пізно восени сказала мені, що в неї живе рій бджіл, я спочатку припустив, що це може бути гніздо шершнів. На Покрову, 14 жовтня, я вирішив оглянути гніздо. Яким же було моє здивування, коли я справді побачив гніздо бджіл, відбудоване під гілкою горіха на висоті приблизно 5 метрів від землі.

Вплив мікропластику на бджіл

2021 рік

Отруєння бджіл

Мікропластик (МП) - це нова загроза для екології та біорізноманіття. Проте, мало відомо про типи та можливий його вплив на запилювачів. Щоб перевірити, чи є мікропластик в бджолах, було проаналізовано зразки медоносів, зібрані на полях із шести провінцій Китаю.

Кількість бджіл у світі зростає

2021 рік

Бджільництво за кордоном

Новий аналіз з використанням даних з 1961 року показав, що кількість бджолиних сімей (у пасічників) зросла на 85%. Облік тільки домашніх сімей – це єдиний спосіб створити розумні оцінки.

Розрахунок медового сусла. Частина 17.

2021 рік

Медове вино

Основою виробництва медового вина є спиртова ферментація медового сусла. Спиртова ферментація - біохімічний процес перетворення цукрів, що містяться в суслі, в етиловий спирт і вуглекислий газ під дією ферментного комплексу винних дріжджів з утворенням вторинних і побічних продуктів ферментації. Медове вино — продукт життєдіяльності винних дріжджів.

Древні феромони турбуються про матку

2021 рік

Феромони бджіл

Вчені ідентифікували специфічний клас структурно подібних, притаманних лише для маток вуглеводів, що стримують репродукцію в мурашок, ос, джмелів і бджіл, і вони стверджують, що ці феромони, означаючи статеву зрілість, вже були поширені близько 150 млн. р. тому.

Розрахунок медового сусла. Частина 16.

2021 рік

Медове вино

Використання плодів і ягід в медоварінні зумовлено принаймні трьома головними причинами. 1. Економічна: знаходимо застосування тій великій кількості плодів і ягід, які пропадають без користі. 2. Споживча: створюємо нові можливості для винороба. 3. Технологічна: мед має деякі особливості, які утруднюють виготовлення вина на його основі.

Розрахунок медового сусла. Частина 15.

2021 рік

Медове вино

Будемо вважати що в питаннях, що стосуються меду, пасічники і медовари обізнані добре, тому тему розглянемо дуже стисло. Мед - головний інгредієнт медових вин. Він є джерелом цукрів і мікроелементів сусла, забезпечуючи його перетворення у вино шляхом ферментації. У чистому вигляді мед досить стійкий проти впливу дріжджів.

Розрахунок медового сусла. Частина 14.

2021 рік

Медове вино

Як уже ми не раз відмічали, більшість прийомів в сучасне медоваріння при його відродженні прийшли із виноградного виноробства. Основний цукор виноградного сусла — глюкоза. Але виноградний сік може містити і інші цукри в невеликих кількостях — фруктозу, сахарозу і вищі цукри.

Розрахунок медового сусла. Частина 13.

2021 рік

Медове вино

Дубова бочка відіграла виняткову роль в європейському виноробстві і медоварінні. Дубову бочку винайшли в період 1ст. до н. е. — 1 ст. н. е. у Франції. В часи княжої доби на Русі, дубові бочки були незамінимі для ферментації і зберігання медового вина. За археологічними даними на Русі робили бочки об'ємом від 0,5 л до 500 л (в сучасних одиницях об'єму).

Розрахунок медового сусла. Частина 12.

2021 рік

Медове вино

Пилок є природним складником нектару і меду. Пилок попадає в нектар в процесі збору нектару бджолами. Відсоток пилку в нектарі і меді може варіювати в широких межах. Це залежить від виду медоносів, з яких бджоли збирають нектар. В залежності від кількості пилку в нектарі, пилок може змінювати смак меду, його аромат і колір.

Статей: 10 з 46