Рік написання: 2014
Нові дослідження здатності медоносних бджіл відчувати смак кігтиками їх передніх ніг опубліковані в журналі Frontiers in Behavioral Neuroscience виявляють деталі, як ця інформація формується і передається.
Комахи відчувають смак через сенсили, волосоподібні структури на їх тілі, що містять рецептори нервових клітин, кожна з яких є чутливою до окремої речовини. В багатьох комах, зокрема, медоносних бджіл, сенсили виявлені в ротових органах, антенах і тарзусах – кінчиках ніг. Медоносні бджоли оцінюють інформацію від обох передніх ніжок, щоб оцінити чи не є це їжею – виявили дослідники із університету Тулузи (Франція).
Сотні бджіл були використані в дослідах. Солодкий, гіркий і солоний розчини контактували з кінчиками передніх ніжок, щоб перевірити, як це стимулює бджіл витягувати чи втягувати їх хоботки – рефлексивні дії, які вказують чи готові вони пробувати розчин, який їм пропонували пити. Результати дослідів показали, що кінчики ніг (кігтики) у бджіл є високочутливими до цукру: навіть слабкі розчини цукрози спонукали бджіл витягувати хоботки до розчину. Вимірювання активності нервових клітин показало, що найбільш чутливою до солодкого частиною ноги медоносної бджоли є самий її кінчик під назвою подвійний кігтик. Виявилося, що сегмент ніжки бджоли, який знаходиться перед подвійним кігтиком, відомий під назвою тарзомера, є високочутливим до солоного розчину.

«Медоносні бджоли покладаються на свій кольоровий зір, пам’ять і відчуття нюху і смаку, щоб знайти нектар і пилок в дуже мінливому навколишньому середовищі», - говорить доктор Martin Giurfa.
Висока чутливість тарзомерів до солі, а кігтиків до цукру є вражаючою, попри те, їх чутливість є нижчою, ніж в інших органів відчуттів бджоли. Відчуття смаку кігтиками дозволяє робочій бджолі виявляти нектар моментально, як тільки вона сяде на квітку. Також бджола, зависнувши над поверхнею води, може виявити присутність солі у воді, вмочивши у воду тільки тарзомери своїх передніх ніжок.

Але якщо бджола отримує суперечливу інформацію, наприклад, відчуття солодкого від своїх передніх ніжок, але відчуття води чи кофеїну – від інших органів почуттів? Центральна нервова система бджоли аналізує (зважує) інформацію, яка надходить від різних органів, але з певними пріоритетами: імпульс про відчуття смаку, який прийшов першим від якого-небудь органу, важить більше. Для прикладу, якщо бджола виявила цукрозу на одній поверхні, типова її реакція – вона висуває хоботок за розчином, ігноруючи при цьому менш привабливі сигнали від інших джерел. Але, якщо порядок джерел корму міняли, вона лише в 50% випадків висувала хоботок до джерела з меншою цукристістю.
За матеріалами American Bee Journal Extra.
Для додавання коментарів потрібно авторизуватися.
Якщо Ви ще не зареєстровані на сайті, то спочатку зареєструйтеся.
Коментарі (0):