Увага, акція!

Рік написання: 2018

5 жовтня під стінами будівлі кабміну пройшла акція протесту пасічників проти отруєння бджіл  при обробці полів фермерами. Організувала акцію Асоціація пасічників України, а всю практичну роботу по підготовці акції виконав Овдієнко Ю. Акція протесту почалася біля кабміну, потім пасічники організованою колоною пройшли до Верховної Ради, де також озвучили свої вимоги.

На акції протесту пасічників, за суб’єктивними оцінками, на максимумі було присутніх -  400 – 500 пасічників з більшості областей України. Протест пасічників викликав помітний резонанс у суспільстві. На акції були присутні 4 – 5 каналів ТВ, які ввечері дали відповідні репортажі, прореагувала і мережа, де також була відповідна активність користувачів.

Бджіл у нас отруювали завжди під час сільгоспробіт. Це, власне, владу мало хвилювало, але в цьому році отруєння бджіл стало масовим і набрало небачених раніше розмірів, що і спонукало пасічників вийти на акцію протесту. За нашими оцінками, від обробки полів хімікатами в цьому році загинули сотні тисяч бджолосімей, що привело до суттєвого недобору меду в цьому сезоні. Точні втрати бджіл невідомі, оскільки ні обліку, ні статистики, ні моніторингу втрат на державному рівні немає.

Якщо не помиляюся, це перший подібний захід за роки незалежності, коли пасічники на повний голос заявили про недопустимість отруєння бджіл.

Бджіл травлять скрізь у світі (нехай і не в таких масштабах, як у нас), але в інших країнах є намагання запилення ентомофільних культур зробити органічною складовою технології вирощування агрокультур, тобто вирішити проблему комплексно. У нас такого намагання немає. Серед наших очільників агровиробництва поширені хибні уявлення - нібито отруєння бджіл носить випадковий і епізодичний характер. Хтось невчасно повідомив пасічників, дехто невчасно ізолював бджіл або вчасно не вивіз. Тільки й всього. Насправді, ситуація якісно гірша і вимагає серйозніших заходів для її виправлення. У нас бджоли - ніби інородне тіло в системі нашого агровиробництва. Отруюють не тільки бджіл, але й пасічників і все сільське населення, яке живе поблизу полів, які обробляються. Якщо отруєння бджіл можуть проконтролювати принаймні пасічники, то хто моніторить отруєння людей?

Нагадаю, у світі прийнято вважати, що кожен третій шматок нашої їжі ми отримуємо завдяки бджолам. Загальний прибуток від запилення культур у світі складає до 500 мільярдів доларів на рік. Масове отруєння бджіл в Україні привело до зменшення медозбору, за нашими оцінками, принаймні вдвічі – щонайменше на мільярд гривень, недозапилення культур і зменшення врожайності культур, втрати бджолосімей на сотні мільйонів гривень і забруднення отрутохімікатами частини бджолопродукції і довкілля. Як це в нас прийнято, ніхто відповідати за заподіяну шкоду не буде.

В акції протесту взяли участь окремі пасічники, первинні спілки пасічників, деякі районні і обласні. Сама СПУ не підтримала акцію протесту пасічників проти отруєння бджіл. Разом з нею не було на акції ще ряд громадських об’єднань (реальних і фіктивних), наприклад ББУ. 

Акція планувалася на 5 жовтня. Передбачалося, що пасічники, які прибувають на Бджолярський Круг в Баришівку на 6 – 7-ме жовтня, візьмуть участь у акції протесту. Але на жаль, місце проведення Кругу перенесли на Харківщину. Це значно зменшило кількість протестуючих пасічників.

Тим не менше, акція в цілому вдалася. На весь голос, на всю країну пасічники заявили суспільству про трагічні події в бджільництві в 2018-му році, про нечувані втрати бджіл. До протестуючих пасічників вийшов Лапа В. І., заступник Міністра аграрної політики і продовольства, начальник держпродспоживслужби.

В процесі переговорів вирішено почати роботу по внесенню змін у законодавство, де, зокрема, передбачається, що аналізи бджіл на потраву буде оплачувати держава, пропонується вести постійний моніторинг ситуації з отруєнням бджіл і підвищити роль ветеринарної служби в захисті бджіл від отруєнь. Тепер роботу по внесенню необхідних змін в законодавство будуть проводити юристи. Лише з часом ми побачимо наскільки дієвою була акція протесту пасічників.

Коментарі (0):