Старовинні монети були прикрашені медоносними бджолами. Поважно, майже магічно.

Рік написання: 2019

Монета із Ефеса. Близько 550 р. до н. е. Розмір і маса: 13 мм, 6,86 г. Бджола / Два паралельні вузькі прямокутні вкраплення (відтиски з одного удару). Надзвичайно рідкісна, одна із лише двох опублікованих. З колекції доктора Лоуренса А. Адамса.

Ефес і культ Артеміди.

На світанку людської цивілізації природа та походження бджоли пробудили у людини цікавість та інтерес. Тисячі років мед був єдиним відомим солодким продуктом, і цілком природно, що в античні часи до маленької зайнятої істоти, яка виробляла цю солодку їжу, слід було ставитися з повагою і побоюванням (Ransome).

Серія античних монет  Майка Марковіца.

Задовго до того, як виникло сільське господарство, і люди почали жити в осілих громадах, мед, зібраний у диких бджіл, цінувався як дорогоцінний, майже магічний товар. Бджола (Apis mellifera) є аборигенною для земель навколо Середземного моря, і одомашнення медоносної бджоли, як запилювача, було життєво важливим для росту багатьох плодових культур в регіоні. Наприклад, бджолу так цінували, що ієрогліф для "бджоли" (профільний малюнок комахи) став використовуватись як символ правителя Нижнього Єгипту.

Образи бджоли, як символу, з'являються дуже рано в процесі розвитку давньогрецької монети. Зокрема, процвітаюче місто Ефес в Іонії (на Егейському узбережжі Туреччини) прийняло бджолу як свою громадянську емблему. Ефес був місцем знаменитого храму богині Артеміди (одне із семи чудес стародавнього світу.) Первосвященик храму був відомий як «царська бджола» (жив в палкому патріархальному суспільстві, греки вважали, що бджола-королева є чоловічої статі), а жриці називались мелісами (медоносними бджолами). Існує майже тисяча різних відомих типів бджоло-оленячих монет з Ефесу, і часто з’являються неопубліковані нові різновиди. Один з найдавніших відомих прикладів - рідкісний гемістратор з електруму (золото з домішкою срібла до 20%, маса 6,86 грам), що датується приблизно 550 роком до н.е., що принесло власнику 25 000 доларів США (проти оцінки 10 000 доларів!) на аукціоні 2015 року.

Ефес. Приблизно 550-500 рр. до н. е. (0,63 г). Бджола / інкузивний квадратний удар (геміобол).

Бджоли мають дві пари крил, але звичайні стародавні уявлення про бджолу, як видно зверху, зазвичай показують лише одну пару. Трохи архаїчний срібний обфель Ефесу, 550-500 рр. до н.е., є чудовим винятком, показуючи всі чотири крила.

Ефес. Приблизно 480-450 рр. до н. е. Драхма (3,46 г). Бджола з вигнутими, окресленими крилами; локони в обидві сторони / Чотиристоронній обрізний квадрат.

На початку класичної епохи (бл. 480-450 рр. до н. е.) бджіл на срібних драхмах Ефесу малювали з зігнутими крилами та фігурними вусиками, надаючи комасі досить примхливий вигляд.

Ефес. Срібний тетрадрахм (15,10 г), бл. 350-340 рр. до н. е. Каллікратес, магістрат. Е-Φ, бджола. Передня частина оленя праворуч, голова повернена, щоб озирнутися назад; в лівому полі пальма; в правому полі ім'я магістрату: KAΛΛIKPATH. Добре відтиснутий і добре відцентрований. Відмінний метал і делікатно тонізований. Майже надзвичайно стильно.

Орієнтовна ціна $ 750. У четвертому столітті до нашої ери ефесійські чеканщики, зростаючи в майстерності та впевненості, гравірували набагато «реалістичніших» бджіл: відзначене жало, з’єднані ніжки та точно сегментоване черево комахи на тетрадрахмі, що датується 350 - 340 рр. до н. е. Популярні серед колекціонерів, ці класичні монети на аверсі нанесені скороченою назвою міста (E-Φ), а поряд із написом на реверсі написано ім’я нинішнього «магістрату» (посадовця чи директора монетного двору?) 

У 356 р. до н.е. через божевільний підпал Геростратос зруйнував храм Артеміди, і протягом наступних століть його неодноразово перебудовували та зносили. Потрапивши в складну політику елліністичної епохи, місто вперто продовжувало випускати громадянські монети, що несуть бджолу і оленя приблизно до 133 р. до н. Монети консервативні!

Бджола зникає з ефезійських монет після того, як Ефес стає частиною Римської імперії, як столиці провінції Азії. Зображення імператора зазвичай з'являється на аверсі римських провінційних монет, тому бджолам тут уже не було місця.

Інші міста і монети.

Ряд інших грецьких міст сприйняли бджолу як зображення на своїх монетах, можливо, тому, що вони мали економічні зв’язки з Ефесом або приймали місцевий культ богині Артеміди з Ефесу.

Вид бджоли збоку (подібний до зображень на єгипетських ієрогліфах) вкрай рідкісний на древніх монетах, але він з'являється на крихітному геміоболі (0,26 грама) з невідомого іонійського монетного двору, а також із черепашкою на звороті.

"Оболь Харона". V-І століття до н. е. AV 12 мм (0,23 г). Бджола / інклюз аверсу. VF.

Бджоли також іноді фігурують як прикраси на старовинних «монетоподібних предметах» або жетонах, наприклад, тонкий золотий диск невизначеної дати з'явився на аукціоні в США 2007 року. Одна з теорій полягає в тому, що подібні диски («спогади Харона») - це магічні артефакти, поховані разом із мертвими, щоб заплатити Харону  за човника, який перевозив душі мертвих в потойбічне життя. 

У 202 р. до н.е. Ефес уклав союз із фінікійським містом Арадос (нині Арвад, невеликий острів біля сирійського узбережжя на південь від Тартуса). Пізніше Арадос ознаменував цю подію, прийнявши дизайн бджіл та оленів для карбування монети. Монети Арадоса можна відрізнити за назвою міста ARADION, вписаного грецькою на звороті. Цей союз, очевидно, продовжувався десятиліттями.

Невелике містечко Гентинос у районі Трої (північно-західна Анатолія) використовувало бджолу та пальму на місцевій бронзовій монеті четвертого століття до н. е. Praisos на острові Крит розмістив бджолу з трояндою на звороті рідкісної срібної гемідрахми близько четвертого-третього століть до нашої ери. Ще одне критське містечко Елірос зобразило бджолу з незвичайно детальним зображенням жилкування на крилах на її срібній драхмі, датованій 300 - 270 рр. до н.е. Невідоме місто Іуліс на егейському острові Кеос розмістило бджолу на реверсі бронзової монети 3 століття до н.е. 

ТРАК, Деултум. Транквіліна. Августа, 241-244 н.е. Розміри :19 мм, 3,25 г. Драпірований бюст зліва, / вулик на підставці; основа, прикрашена фасадом храму пентастилю, гранатом в фронтоні. Драганов, Деултум, чорно-зелена патина.

Вулик, який часто використовується як символ працьовитості та гармонійної суспільної організації в сучасному світі, на диво рідкісний на древніх монетах. Місто Деултум у Фракії (нині Бургас на узбережжі Чорного моря Болгарії) розмістив вулик на реверсі рідкісних місцевих бронзових монет, випущених в середині третього століття. Зразки монет, що з'явилися на останніх аукціонах, включають Максиміна I (235-238 рр. н. е.) і Транккілліна (дружина Гордія III, 241-244).

Десерет (назва місцевості, що пізніше стала називатися штатом Юта).

Мормонська золота монета. Місто Солт Лейк Сіті, Юта, 1849 – 1860. Номінал 5 доларів. Дуже рідкісна.

Ми не можемо закінчити цю статтю, не згадуючи відому і дуже рідкісну «сучасну» монету, на якій зображений вулик. Відчеканена  владою Мормонів в Солт-Лейк-Сіті в 1860 році з використанням золота, видобутого в Колорадо, відомо менше 100 зразків цієї рідкої золотої монети мормонів номіналом 5 доларів. Досить зношений зразок, проданий за понад 36 000 доларів на нещодавньому європейському аукціоні. Дизайн вулика серед квітів, увінчений орлом, який з’являється пізніше на нинішньому прапорі штату Юта.

Джерело: https://www.beeculture.com

Коментарі (0):