Стан ринку меду в світі у 2013 році

Рік написання: 2014

Ринок меду в світі є дуже динамічним – настільки, що наші звичні уявлення і поточні знання швидко старіють. Мета статті – ознайомити читача з поточним станом ринку меду у світі.

Згідно даних Апімондії, в світі виробляється 1,5 млн. т меду (2013 р.). Половину цього обсягу, 750 тис. т, дає «велика шістка»: Китай – 20%, США і Аргентина – по 7%, Туреччина і Україна - по 6%, Мексика – 4%. Другу половину світового обсягу виробництва меду (ще 750 тис. т) дають всі інші країни разом взяті. Весь мед, що виробляється у світі, на 30% монофлорний, на 70% - поліфлорний.

Кілька слів про виробництво меду в Україні. Неважко побачити, що Апімодія оцінює виробництво меду в Україні - 90 тис. т. Це дещо більше, ніж наші власні дані, але потрібно мати на увазі, що вся наша статистика в бджільництві оціночна. У нас немає точних даних: скільки у нас пасічників, бджолосімей чи зібраного меду. Основний мед України – соняшниковий, його, можливо, відсотків 90% у медозборі. Дехто вважає таку ситуацію не зовсім нормальною, оскільки соняшниковий мед дешевий. Але слід мати на увазі, що Україна, по суті, - ексклюзивний виробник соняшникового меду у світі. Так багато, як ми, його ніхто більше не виробляє. На світовому ринку меду немає такого бренду, як український мед, а жаль. Він, що називається, не розкручений. Іноді він збувається просто як підсолоджувач. Тому і ціни на наш мед через це низькі. 

Ознайомимося зі станом ринку меду. Як ми вже назвали, основних виробників меду в світі – 6. Протягом десятирічь основними споживачами меду у світі є: США, Євросоюз та Японія. Значно менший ринок збуту – Близький Схід. Тобто, якщо ми плануємо десь збувати свій мед, то тільки сюди, інших споживачів не передбачається. Для виходу на міжнародний ринок меду потрібні зусилля – фінансові, політичні, аналітичні. Не варто сподіватися на такий варіант, що попит на мед постійно зростає, і настане момент, коли наш мед виявиться затребуваним. Само собою таке не станеться. Ніколи. Появляються і зростають нові потужні виробники. Неймовірними темпами нарощує виробництво меду Індія, а ще недавно тут не було медоносних бджіл. Іран переводить своє архаїчне бджільництво із глиняних вуликів у рамкові. Площа Ірану в 4 рази більша території України. І це всуціль гірська місцевість. Отже, можлива ситуація, коли світовий ринок меду наповниться гірським медом із Ірану. Так само швидко зростає виробництво органічного меду в Бразилії і Африці. Ефіопія, незважаючи на те, що це бідна країна, вже входить в десятку основних виробників меду у світі. 

Ознайомимося з поточним станом справ у світовому виробництві меду.

Китай.

Китай виробляє 300 тис т. меду, 3500 т маточного молочка, 6000 т пилку, 500 т прополісу, маючи при цьому 8,2 млн. бджолосімей (2013 р.). в 2015 р. планується мати 10 млн. сімей і виробляти 500 тис. т меду.

Років зо 20 тривала торгівельна війна між США і Китаєм. США всіляко обмежував імпорт китайського меду через демпінг і його низьку якість. Китай всіляко намагався обходити американські бар’єри. Наприклад, завозили до США кілька років мед із Монголії. Згодом виявилося, що Монголія взагалі не має бджіл, а мед із Монголії – це китайський. Інший приклад. Імпортували мед до США із В’єтнаму. Згодом з’ясувалося, що В’єтнам продавав меду до США в три рази більше, ніж сам виробляє. Тепер війна припинилася. Китай до США меду не експортує зовсім. Більше 100 тис. т меду із Китаю завозять у Європу. Зростає споживання меду і в Китаї. Якби Китай не нарощував виробництво, то вже через 5 років весь врожай меду в Китаї він сам би і споживав, вивозити було б нічого. Але вже тепер фактор дешевого китайського меду на міжнародному ринку меду значно втратив свою актуальність. В Китаї проводяться масштабні заходи по освоєнню і обводненню пустель на північному сході, по поліпшенню медоносної бази. Китай, на відміну від нас, швидко вирішує проблеми у бджільництві якраз на державному рівні.

Аргентина.

Аргентина  була одним із лідерів у виробництві меду в світі. Особливості бджільництва в Аргентині наступні. Країна не має любительського бджільництва. Галузь представлена в основному великими бджолофермами на 1 – 2 тис. бджолосімей. В країні населення не споживає меду. Майже зовсім. Тому Аргентина, виробляючи 100 – 120 тис. т меду років 15 тому, в окремі роки по експорту меду випереджала навіть Китай, займаючи по експорту меду перше місце в світі, оскільки весь свій мед експортувала. Мед в Аргентині був високої якості, в основному - з пампасів. Пампаси – це реліктові степи Південної Америки з дикоростучою рослинністю. В пампасах випасали корів, і вони давали прекрасний мед із різнотрав’я, який користувався хорошою репутацією в світі. Все це в минулому. В бджільництві Аргентини сталися радикальні зміни. На урядовому рівні було прийнято стратегічне рішення – нагодувати населення Китаю і Індії. Тому степи почали розорювати, а від тваринництва перейшли до рослинництва. Наслідок – валовий збір меду впав тепер майже до 60 тис. т. Основний медонос Аргентини тепер – соя, якої тут вирощують майже 18 млн. га. Сезон 2013/14 починався обнадійливо. Були хороші види на медозбір, особливо - меду світлих сортів. Проте, в другій половині грудня установилася надто жарка погода: протягом 40 днів температура сягала +40°С. Другу відкачку меду з люцерни і конюшини було втрачено. Тепер надія лише на третю відкачку з соняшника і різнотрав’я. Проте, валовий збір меду по результатах сезону 13/14 року впаде на 30%. На експорт аргентинського меду впливає фінансова ситуація в світі. Посилення долара на фоні ослаблення євро і аргентинського песо мало наслідком переорієнтацію експорту меду переважно до США.

 Бразилія.

Чи не найбільше непорозумінь і хибних уявлень в нас саме про бджільництво цієї країни. Бразилія виробляє меду порівняно небагато, але вона є лідером по виробництву органічного меду в світі. Недавно був на конференції «Бджільництво Слобожанщини». Там, в ряді виступів доводилося чути, що собівартість органічного меду значно вища від собівартості звичайного меду. Ситуація в світі якраз протилежна. Собівартість органічного меду в Бразилії значно нижча від собівартості звичайного. Спричинено це тим, що в Бразилії не лікують бджіл від варроатозу. Кліщ тут є, але закліщеність сімей перебуває на низькому рівні без лікування. Чому? Ніхто достеменно не знає. Особливість медоносної бази в Бразилії: шість місяців йде дощ, шість місяців – засуха. Рідко, які бджоли витримували таке, тому Бразилія довгий час мала проблеми з утриманням бджіл. Доктор Варвік Керр довго експериментував з різними расами бджіл, які завозилися з усього світу, всі спроби були невдалі, нарешті в 1956 р. були завезені 50 маток раси скутеллата із Африки. Цей незначний науковий пошук мав грандіозні наслідки. Тепер ми маємо 4 млн. сімей африканізованих бджіл від Бразилії до Техасу. З того часу збір меду в Бразилії зріс в 5 разів. Бразилія є однією з провідних бджільницьких країн світу. Органічний мед має таку ж ціну в світі, як і мед звичайний, але попит на органічний мед необмежений, тому його виробництво постійно зростає.

В’єтнам.

В’єтнам в останні роки став одним із лідерів по виробництву меду в світі. Зокрема, він є лідером по виробництву світло-бурштинових сортів меду, які так цінуються в США. Згадую часи, коли ще недавно спеціалісти Укрбджолопрому їздили у відрядження до В’єтнаму вчити в’єтнамців пасічникувати. Навчили. Тепер нам далеко до досягнень В’єтнаму, і ми могли би дечому тут повчитися. Збір меду у В’єтнамі забезпечує тропічна рослинність. До 35% медозбору дає мангова акація Acacia mangium. Мед експортується переважно до США.

Індія.

Ще зовсім недавно в Індії не було медоносних бджіл. Тепер Індія поступово виходить на перші ролі у світовому бджільництві. Мед, що тут виробляється, належить до групи ELA – екстра світло-бурштиновий. Належить до кращих сортів меду, дуже цінується в США. Можливо тому Індія є другим експортером меду до США (після Аргентини). Оптова ціна індійського меду - приблизно 3 дол./кг.

Канада.

Довгі роки бджільництво Канади було своєрідним амортизатором у світовій торгівлі медом. Якщо ціни на мед в світі росли, зростало виробництво меду в Канаді, падали ціни, зменшувалося і виробництво. Тепер ситуація дещо інша. Канада експортує мед переважно до США по ціні - приблизно 5 дол./кг (тут ми подаємо ціни в дол./кг з припискою приблизно, тому що ціни на мед в першоджерелах вказуються в дол./ам.фунт. 1 амер. фунт = 454 г. Точна ціна канадського меду - 2 дол/фунт). В Онтаріо в 2013 році загинуло 50% бджіл від неонікотиноїдів. Канада розглядає питання про зняття заборони на ввезення бджіл і маток. Зокрема, пропонується дозволити завозити бджіл із Австралії, де немає кліща і малого вуликового жука. В останні роки значно зросли ціни на канадський мед і його експорт до США.

США.

Бджільництво США переживає не найкращі часи. Дві обставини важливі з огляду на світовий ринок меду: 

  1. Значно зросла собівартість виробництва меду у США.
  2. Світовий ринок меду і ринок меду США поняття дуже взаємозалежні.

Оскільки США стали найбільшим імпортером меду в світі, подамо дані по імпорту меду до США.

КраїнаІмпорт у 2012р., т
Загальний імпорт141 016
Аргентина42 482
Індія21 454
В’єтнам20 700
Канада15 957
Бразилія11 303
Уругвай10 877
Мексика6 179
Малайзія2 067
Чилі1 706
Тайвань1 324
Україна1 302
Туреччина1 075
Всі інші4 591

Звернемо увагу на наступне. Китай зник із числа експортерів меду до США. А ще недавно він був на першому місці. Україна в списку експортерів до США на одинадцятому місці, продавши до США 1 302 т меду в 2012 році. Багато це чи мало? Як подивитися. Якщо порівняти з нашим виробництвом, то це приблизно 1,5%. Але зверніть увагу, Україна є лідером серед країн Європи по поставках меду до США. Тут ми обійшли навіть Туреччину. Нам поки що далеко до досягнень Аргентини, Індії чи В’єтнаму, але працювати в цьому напрямку потрібно. Американський споживач любить мед, ринок меду в США найбільший у світі, і, якщо наша галузь вийде з кризи, то тільки за рахунок експорту до США. Інше - малоймовірно. Вимоги до якості меду в США не такі строгі, як в Європі. Американці занепокоєні станом ринку меду. Вони вважають, що в найближчі роки виникне дефіцит меду і вже тепер шукають потенційних поставщиків меду до США. Зокрема, планується значно збільшити поставки меду з Туреччини.

Виробництво меду в США продовжує скорочуватися. Як ми вже повідомили, різко зросла собівартість меду, знизилася продуктивність, в деяких штатах - до 15 кг/бджолосім’ю. Років 10 ринок меду в США мав таку картину: третину меду виробляли в США, дві третини завозили з-за кордону. Тепер спостерігається тенденція переходу на схему: ¼ виробляється в країні, ¾ - завозиться. Зокрема, виробництво меду в останні роки впало значно - з 92 тис. т до 68 тис. т. Ймовірно, США в останні роки меду виробляють менше України.

Бджільництво США переживає структурні проблеми: не вистачає бджіл, меду, пасічників. Мов гігантський пилосос, бджільництво США засмоктує з навколишнього світу все, що попаде під руку: мед, бджіл, маток, наукові кадри. В лютому бджіл (пакети і матки) до США завозять із Австралії, у все більших кількостях. Лютий – це кінець сезону у Австралії, бджоли тут нічого не коштують. Лютий в США – це початок сезону запилення мигдалю у Каліфорнії. Бджоли в цей час тут на вагу золота. Крім того, в Західній Австралії немає ні кліща, ні малого вуликового жука. Отже, завезених бджіл не потрібно лікувати щонайменше з рік. Один вантажний літак може за раз перевезти до 100 тис. пакетів бджіл. Перевезення бджіл в кінці сезону з однієї півкулі в іншу – глобальний процес, який набирає все більших обертів, ймовірне долучення до нього і  інших країн. 

Незважаючи на проблеми, протягом останнього десятиріччя споживання меду в США постійно зростало, плата за запилення постійно зростала, макроекономічні показники бджільництва США постійно поліпшувалися. І це є добрі новини. 

Туреччина.

Туреччина є нашим близьким сусідом, але про її бджільництво ми майже нічого не знаємо. Проте найближчим часом ми будемо буквально приречені познайомитися з ним ближче. Посудіть самі: 6 – 9 листопада 2014 року в Туреччині відбудеться 20 Конгрес Апіславії разом з 4-м Міжнародним конгресом Турецької асоціації пасічників. 29 вересня – 4 жовтня 2017 року відбудеться 45 Конгрес Апімондії. Таким чином, на найближчі роки Туреччина стане центром світового бджільництва. Вже тепер досягнення Туреччини у бджільництві вражають. В країні близько 6 млн. сімей. Це в два рази більше, ніж в Україні. Туреччина, як і Україна, виробляє близько 90 тис. т меду. Неважко збагнути, що медозбір на вулик незначний і вдвічі менший, ніж у нас, всього 15 кг/сім’ю. Ніколи не здогадаєтеся, який мед є основним у Туреччині. Отже, основний сорт меду в Туреччині - сосновий мед із провінції Мугла. Це падевий мед. Але останнім часом зростають посіви соняшника, досить значні площі під цитрусовими, що дозволяє урізноманітнити медозбори. Основний експорт Туреччини – до Німеччини. Пояснюється це двома причинами. Європейці полюбляють мінералізовані сорти меду (яким є падевий сосновий мед). Крім того, в Німеччині є чисельна турецька діаспора. Втім, Туреччина є єдиним великим виробником меду в світі, експорт якого протягом останніх п’яти років постійно знижувався. Пояснення цьому просте. Туреччина розвиває внутрішній ринок меду, який і вбирає в себе основні об’єми меду. Рекреаційна зона Анталії з її потужними курортами є значним споживачем турецького меду. Невелика фасовка (по 5 – 10г), дозволяє збувати місцевий мед на місцевих курортах по дуже пристойним цінам. В цій ситуації туркам експорт не дуже-то і потрібен. Втім, США, в пошуках потенційних експортерів меду, розглядають Туреччину, як найбільш перспективного потенційного експортера в найближчому майбутньому. Мені доводилося бути на другому Конгресі по бджільництву в Туреччині в 2012 році. Я був вражений побаченим: як досягненнями Туреччини в бджільництві, так і рівнем організації місцевого Конгресу. Конгрес проходив у місті Мармаріс – столиці провінції Мугла, яка є лідером по виробництву соснового меду. На Конгресі було близько півтори тисячі учасників, гості з 19 країн. Конгрес тривав 4 дні, ресторанне харчування зі шведським столом, і все це за помірну плату, яка не набагато вища від наших заходів у Криму. Втім, для ознайомлення з бджільництвом Туреччини, очевидно, потрібно написати окрему статтю.

В останні роки стає очевидним відставання нашого бджільництва від міжнародного рівня. Наші меди виявляються забрудненими антибіотиками, хлорамфеніколом, пилком генно-модифікованих рослин. Хімізація довкілля у нас постійно зростає. У нас нічого не робиться для поліпшення медоносної бази. Сподіватися, що поліпшення кон’юнктури на ринку меду зробить наш мед затребуваним на міжнародному ринку автоматично, не варто. На міжнародному ринку меду постійно появляються нові потужні гравці. Наприклад, донедавна бджільництво Ірану було архаїчним і патріархальним. Бджіл тут тримали в глиняних нерозбірних вуликах з медозбором 5 – 7 кг меду від сім’ї. Але Іран переходить на сучасні рамкові вулики. Різко зростає продуктивність бджільництва. Іран - це переважно гірська країна, з дикоростучою рослинністю, яка майже в 4 рази більша за площею від України. Можна бути впевненим, що в найближчі роки на міжнародному ринку меду появиться гірський мед із Ірану. У відповідній кількості. І з попитом на нього у міжнародної спільноти проблем не буде. І це не поодинокий приклад. Така бідна країна, як Ефіопія, вже входить в десятку основних виробників меду у світі. Хоча бджіл тут тримають у нерозбірних і лінійкових вуликах, це означає, що Ефіопія поставляє на міжнародні ринки органічний мед.

Підсумовуючи, вкажемо на фактори, які впливають на світовий ринок меду:

  • зміни в бджільництві провідних виробників, і поява нових виробників меду;
  • зміни в споживанні меду в світі;
  • вплив глобального потепління на виробництво меду;
  • забруднення і хімізація довкілля;
  • поява нових продуктів бджільництва, як результат взаємопроникнення культур різних народів.

При написанні статті використані матеріали: 

  1. Доповідь Ратіа на другому Конгресі по бджільництву в Туреччині в 2012 році;
  2. Огляди Рона Фіпса в журналі American Bee Journal.
Коментарі (0):