Семінар у Сумах

Рік написання: 2016

23 січня 2016 р. у Сумському Національному Аграрному Університеті (СНАУ) відбувся загальноукраїнський науково-практичний семінар на тему «Сучасні технології виведення бджолиних маток та виробництва маточного молочка». Відмітимо високий рівень організації заходу. У семінарі взяли участь близько 150 учасників із чотирьох областей України: Сумської, Харківської, Донецької, Київської. 

Тема виводу маток важлива для нашого бджільництва. Це одна з найбільш науковоємких тем, це галузь, яка може давати нашим пасічникам додаткові прибутки, оскільки значна частина маток реалізується в інші держави, а відкриття кордонів з ЄС створює нові можливості для наших маткарів. Нарешті, матковивідна справа - це важлива складова селекції бджіл, без якої неможливе підвищення продуктивності нашого бджільництва. 

Серед доповідачів: Комісар О., Малихін В. Гайдар не прибув на семінар з поважних причин, але він прочитав доповідь по скайпу і навіть відповів на запитання присутніх. Такий високий рівень оснащення подібних зібрань доводилося бачити вперше. Вів семінар Денисенко А. – голова Сумського міжрайонного об’єднання бджолярів.

В ряді доповідей прозвучали застереження щодо недопустимості завезення в Україну маток рас бджіл, не районованих в Україні.

Представник агроуправління області Турчин П. повідомив, зокрема, що в Сумській області налічується 124 тис. сімей бджіл. Це тенденція до зменшення, оскільки в 2005 р. в області було 142 тис. сімей бджіл. В області вирощують: гречки – 19,6 тис. га, ріпаку – 10 тис. га, трав багаторічних – 6 тис. га, садів – 13 тис. га. Є плани щодо збільшення посівів гречки, є плани щодо виплати пасічникам дотацій на рівні області, якщо дозволить бюджет області. 

В кінці семінару мало місце обговорення доповідей. Висловлено побажання зробити традиційним проведення подібного семінару в СНАУ. ВУЗ входить до числа  найкращих в Україні, і подібний захід може зробити його одним із центрів нашого бджільництва. 

Серед недоліків семінару: з одного боку, виступаючі були дуже обмежені в часі, з другого боку, частина доповідей була далека від теми, заявленої в назві семінару.

Коментарі (0):