Ріст рівня вуглекислого газу в атмосфері зменшує кількість білка в пилкових зернах в основних пилкових ресурсах бджіл

Рік написання: 2016

Пилок золотушника вважався хорошим джерелом корму для бджіл, але він став менш поживним, ніж раніше, як свідчать дані дослідження.

Ріст рівня вуглекислого газу в атмосфері зменшує кількість білку в пилкових зернах золотушника – основного джерела корму бджіл в кінці літа в північній Америці, як свідчать дані досліджень, проведених в Purdue University.

Вчені виявили, що концентрація загального білку в пилкових зернах золотушника (золотарника – рос.) зменшився на третину від початку індустріальної революції до початку 21-го століття.

Попередні дані досліджень свідчать, що ріст рівня вуглекислоти в атмосфері може знизити поживну цінність таких культур, як пшениця і рис – головних продуктів для більшості людей. Ці досліди вперше перевірили вплив вуглекислоти на дієту бджіл.

«Корми бджіл стали менш поживними, ніж були дотепер», - говорить Jeffrey Dukes, співавтор досліджень і професор. «Наші відкриття свідчать також про те, що якість пилку буде знижуватися і в майбутньому. Це не дуже хороші новини для бджіл».

Медоносні бджоли і інші види бджіл опираються на квіткові рослини, як на джерело енергії і живлення. Нектар є переважно джерелом енергії, а пилок – основне джерело білку для бджіл. Пилок є суттєвим для розвитку личинок і підтримує імунітет бджіл проти патогенів і паразитів.

Золотушник в Північній Америці цвіте з липня по жовтень і є суттєвим і основним джерелом пилку для бджіл восени перед зимівлею. Бджоли перед зимівлею повинні запасати відповідну кількість пилку для виводу зимового розплоду. Зменшення відсотку білку в пилку потенційно може ослабити здоров’я бджіл і їх здатність до перезимівлі на континентальному рівні, говорить Jeffery Pettis.

«Бідна дієта робить бджіл немічними» - говорить автор. «Попередні дослідження показують, що тривалість життя бджіл зменшується, коли вони харчуються пилком низької якості».

Дослідники підкреслюють, проте, що їх робота стосувалася тільки вмісту білку в пилкових зернах і не стосувалася впливу білку на здоров’я бджіл і тривалість їх життя.

«Наша робота свідчить, що є висока ймовірність впливу на здоров’я бджіл ефекту зменшення білку в пилкових зернах», - говорить Dukes співавтор роботи.

Вчені перевірили рівень білку в історичних і експериментальних зразках пилку золотушника. Вони виявили, що рівень пилкового білку впав на третину з 1842 по 2014 роки, за період, протягом якого рівень вуглекислого газу в атмосфері Землі виріс з 280 часток на мільйон до 398 на мільйон. Найбільше зменшення білку мало місце протягом 1960 – 2014 років, коли рівень вуглекислоти виріс драматично.

Дворічні контрольні експерименти з золотушником в польових умовах, при яких рівень вуглекислоти змінювали штучно в діапазоні від 280 до 500 часток на мільйон, показали такі ж зменшення рівня білку в пилкових зернах.

Ці дані можуть свідчити, що подібна залежність кількості білку в пилкових зернах від рівня вуглекислоти може бути і для інших рослин.

Бджоли забезпечують запилення, яке дає додатковий врожай щорічно приблизно на 15 млрд. доларів у США.

Але нові і існуючі загрози завдають шкоди бджолиним сім’ям. З 2006 по 2011 роки щорічні втрати бджіл в США складали 33%.

Бджоли вже зіткнулися з багатьма впливами, які роблять їх життя важким. Зниження поживної якості кормів бджіл із цього ж ряду впливів.

Ріст рівня атмосферної вуглекислоти – це складова рослинних цукрів. Це дозволяє рослинам рости швидше і бути більшими, але цей ріст в деякій мірі розріджує рослини, як наслідок, кількість білку, зокрема, в пилкових зернах стає меншою і поживність їх для бджіл зменшується.

Наскільки ріст рівня вуглекислоти впливає на поживність їжі людини нам ще належить дізнатися. Тут є залежність від тисяч, навіть мільйонів різних видів рослин.

За матеріалами American Bee Journal Extra, 14 квітня 2016, (Courtesy Purdue University).

Коментарі (0):