Рік написання: 2016
Ріст рівня вуглекислого газу в атмосфері зменшує кількість білку в пилкових зернах золотушника – основного джерела корму бджіл в кінці літа в північній Америці, як свідчать дані досліджень, проведених в Purdue University.
Вчені виявили, що концентрація загального білку в пилкових зернах золотушника (золотарника – рос.) зменшився на третину від початку індустріальної революції до початку 21-го століття.
Попередні дані досліджень свідчать, що ріст рівня вуглекислоти в атмосфері може знизити поживну цінність таких культур, як пшениця і рис – головних продуктів для більшості людей. Ці досліди вперше перевірили вплив вуглекислоти на дієту бджіл.
«Корми бджіл стали менш поживними, ніж були дотепер», - говорить Jeffrey Dukes, співавтор досліджень і професор. «Наші відкриття свідчать також про те, що якість пилку буде знижуватися і в майбутньому. Це не дуже хороші новини для бджіл».
Медоносні бджоли і інші види бджіл опираються на квіткові рослини, як на джерело енергії і живлення. Нектар є переважно джерелом енергії, а пилок – основне джерело білку для бджіл. Пилок є суттєвим для розвитку личинок і підтримує імунітет бджіл проти патогенів і паразитів.
Золотушник в Північній Америці цвіте з липня по жовтень і є суттєвим і основним джерелом пилку для бджіл восени перед зимівлею. Бджоли перед зимівлею повинні запасати відповідну кількість пилку для виводу зимового розплоду. Зменшення відсотку білку в пилку потенційно може ослабити здоров’я бджіл і їх здатність до перезимівлі на континентальному рівні, говорить Jeffery Pettis.
«Бідна дієта робить бджіл немічними» - говорить автор. «Попередні дослідження показують, що тривалість життя бджіл зменшується, коли вони харчуються пилком низької якості».
Дослідники підкреслюють, проте, що їх робота стосувалася тільки вмісту білку в пилкових зернах і не стосувалася впливу білку на здоров’я бджіл і тривалість їх життя.
«Наша робота свідчить, що є висока ймовірність впливу на здоров’я бджіл ефекту зменшення білку в пилкових зернах», - говорить Dukes співавтор роботи.
Вчені перевірили рівень білку в історичних і експериментальних зразках пилку золотушника. Вони виявили, що рівень пилкового білку впав на третину з 1842 по 2014 роки, за період, протягом якого рівень вуглекислого газу в атмосфері Землі виріс з 280 часток на мільйон до 398 на мільйон. Найбільше зменшення білку мало місце протягом 1960 – 2014 років, коли рівень вуглекислоти виріс драматично.
Дворічні контрольні експерименти з золотушником в польових умовах, при яких рівень вуглекислоти змінювали штучно в діапазоні від 280 до 500 часток на мільйон, показали такі ж зменшення рівня білку в пилкових зернах.
Ці дані можуть свідчити, що подібна залежність кількості білку в пилкових зернах від рівня вуглекислоти може бути і для інших рослин.
Бджоли забезпечують запилення, яке дає додатковий врожай щорічно приблизно на 15 млрд. доларів у США.
Але нові і існуючі загрози завдають шкоди бджолиним сім’ям. З 2006 по 2011 роки щорічні втрати бджіл в США складали 33%.
Бджоли вже зіткнулися з багатьма впливами, які роблять їх життя важким. Зниження поживної якості кормів бджіл із цього ж ряду впливів.
Ріст рівня атмосферної вуглекислоти – це складова рослинних цукрів. Це дозволяє рослинам рости швидше і бути більшими, але цей ріст в деякій мірі розріджує рослини, як наслідок, кількість білку, зокрема, в пилкових зернах стає меншою і поживність їх для бджіл зменшується.
Наскільки ріст рівня вуглекислоти впливає на поживність їжі людини нам ще належить дізнатися. Тут є залежність від тисяч, навіть мільйонів різних видів рослин.
За матеріалами American Bee Journal Extra, 14 квітня 2016, (Courtesy Purdue University).
Для додавання коментарів потрібно авторизуватися.
Якщо Ви ще не зареєстровані на сайті, то спочатку зареєструйтеся.
Коментарі (0):