Прогноз погоди для пасічника. Якою буде зима?

Рік написання: 2021

Характеристика року.

Спочатку дамо характеристику попередньому року. Опадів було досить, врожай городини і садовини нижчий звичайного. Тут наш прогноз підтвердився. Причому на врожай діяли як глобальні фактори погоди — виноград не вродив і в нас, і у Франції, так і місцеві — в Україні зібрано хороший врожай зернових (озимі культури попереднього року) і кукурудзи. Був дуже спекотний липень — результат глобального потепління. В багатьох місцевостях в світі бушували лісові пожежі, ще деінде люди потерпали від повеней. Нашу країну подібні катаклізми обійшли стороною. Прогноз погоди на рік — справа досить складна, інакше це питання давно було б відпрацьоване. На погоду впливають багато факторів, сумарну дію яких оцінити не просто.

Важливість прогнозу погоди для пасічника.

В деякій мірі бджоли — це діти природи. Якщо житло для бджіл ми можемо облаштувати штучно — це наші вулики, то з кормами для бджіл ми повністю залежимо від навколишнього середовища. Корми бджіл: нектар і пилок є тільки в природі. На штучній підгодівлі бджоли можуть жити тільки короткий період. Медозбір залежить від виділення нектару квітуючими рослинами, цвітіння яких залежить від погоди. Хід погоди протягом сезону є визначальним і для розведення бджіл, і для їх утримання, і для результатів медозбору. Тому прогноз погоди для пасічника є важливим фактором технології утримання бджіл. Причому значення має саме довготривалий прогноз погоди на весь сезон. Сучасна наука про погоду — метеорологія таких точних прогнозів не дає. Тому пасічники часто звертаються до народних методів прогнозування погоди. За довгу історію свого існування в природі людина накопичила чималий досвід прогнозування погоди — по небесним світилам, по прикметам погоди, по поведінці тварин, по рослинам, по прикметних днях (Покрова). Подібні методи прогнозування часто дають більш-менш задовільний результат прогнозу, на який пасічник може опиратися, будуючи плани на майбутній рік.

Прогноз погоди за «Геопоніками» по положенню Юпітера.

Одна з методик прогнозу погоди — по положенням світил на небі. Вплив небесних факторів на погоду в деяких випадках очевидний, в інших — не дуже. Так, погода Землі задається Сонцем. Це зрозуміло: життя на Землі можливе лише завдяки потоку тепла, яке надходить від цієї зірки. Вплив планет менш очевидний, але саме він створює індивідуальну погоду для кожного року. Так, погоду на щодень в значній мірі визначає Місяць, як найближча до нас планета і найшвидше світило на небі. Характер погоди року в значній мірі визначає Юпітер - найбільша планета сонячної системи. Вплив небесних світил на погоду помічений людиною здавна, в історії людства накопичені знання і спостереження про вплив планет і зірок на погоду Землі.

Одна з таких методик прогнозу погоди за Юпітером описана у візантійській енциклопедії сільського господарства за 10-те століття - “Геопоніки”. В цій книзі (її можна скачати з інтернету) невідомий автор прогнозує погоду і події на рік за положенням планети Юпітер для місцевостей, куди входила і територія нашої країни. Юпітер проходить зодіак за 12 років, перебуваючи в кожному сузір’ї приблизно рік. Для кожного Зодіакального сузір’я описаний деякий сценарій погоди на рік.

Щодо нинішньої зими. Юпітер перебуватиме під знаком Водолія до 29 грудня, потім перейде в знак Риби. Перехід Юпітера по суті співпадає з новим роком, що в деякій мірі спрощує прогноз на рік. Але зима починається не на новий рік, тому характер погоди зими буде складатися з двох сценаріїв (сюжетів) — до 29.12 і після. Для кожного положення Юпітера в певному знаку в Геопоніках подано відповідний сценарій погоди. Звернемося до оригіналу щодо прогнозу на найближчу зиму.

Юпітер буде знаходитися у Водолії до 29.12, потім перейде в сузір'я Риб, де буде перебувати весь 2022 рік. Згідно сценаріїв, описаних в Геопоніках, зима спочатку буде холодною. Потім, коли Юпітер перейде в Риби, зима буде вітряною, в кінці - сніжною. Весною переважатимуть західні вітри. Літо буде спекотне. Будуть плоди на деревах з опіками. Посіви будуть в хорошому стані. Потрібно захистити токи від дощів. Маслини і виноград будуть врожайними. Вища ймовірність землетрусів.

Погода – це досить складний процес, який залежить від багатьох факторів, тому прогнозувати її потрібно за різними прикметами. Народний синоптик Леонід Горбань, який, на жаль, недавно помер, радив враховувати не менше 7 прикмет. Тому розглянемо і інші прикмети і прогнози.

Прогноз за погодою на Покрову.

В народі характер зими здавна визначали за погодою на Покрову — 14 жовтня. Отже, на Покрову вранці була ясна погода і північно-західний вітер. З обіду насунули хмари, але вітер протягом дня мінявся від північно-західного до південно-західного. Такий характер погоди прогнозує досить холодну зиму в першій половині і сніжну переважно в другій половині, що узгоджується з прогнозом по Геопоніках.

Прогноз погоди за Місяцем.

Місяць — найближча до Землі планета і найшвидше світило на небі. Період його обертання навколо Землі складає майже 30 діб. Вплив Місяця на стан погоди доведено незаперечно. Місяць разом з Сонцем гравітацією піднімає воду в океанах і морях, створюючи припливи і відпливи. Подібні процеси відбуваються і в атмосфері Землі, формуючи погоду. Вплив Місяця на погоду найбільш динамічний. Він формує погоду на щодень, оскільки перебуває в кожному знаку зодіака тільки 2,5 дня. Мною помічено, що погода змінюється (нова установлюється) за 4 дні до нового місяця і за 4 дні до повного місяця. Погода, що установилася, зберігається незмінною протягом 14 днів. Це правило не діє на сонцевороти 22 червня — грудня і сонцестояння 22 березня — вересня. Тоді погоду формують інші фактори. Щоб не бути голослівним, наведу дати, коли прогнозую зміну погоди на найближчі місяці. Листопад: 1.11, 14.11 і 30.11; грудень: 14.12. В ці дні погода буде змінюватися “по Місяцю”. Зміна погоди на 21 — 25 грудня визначається іншими факторами.

Помічено, що більше опадів буває на новий місяць, на повний місяць переважає суха погода влітку або морозна погода зимою.

Семирічні цикли в сільському господарстві.

Давно помічено, що існують семирічні цикли, коли в природі стан всього живого повторюється з періодом 7 років, що дозволяє прогнозувати посіви і погоду для сільського господарства. Умовно кожен рік такого циклу отримав назву по планеті, можливо ще в ті часи, коли планет було відомо тільки 7. Так ось, наступний рік, 2022-й буде роком Юпітера. Погода на рік Юпітера має приблизно такий сценарій:

Весна: до травня - прохолодна і дощова, потім - тепла і суха. Ймовірність весняних заморозків мінімальна. Літо: спочатку - мокре і прохолодне, в середині — помірне, в кінці - спека з грозами. Осінь: м’яка, але дощова погода. Зима: спочатку - холодна зі снігом, потім - безсніжна і вітряна. Цей рік характеризується сприятливими для всього живого кліматичними умовами. Стихійні лиха, якщо і будуть, то в м’якій формі. Часті грози очищають повітря від всякої зарази і насичують його позитивними зарядами. Рік сприятливий для врожаю.  В такі роки добре родять садовина і виноград. Але так само добре ростуть і бур'яни.

Вплив глобального потепління.

Глобальне потепління — фактор, який почав впливати на стан погоди тільки в останні десятиліття. Глобальне потепління робить погоду більш теплою і нестійкою, особливо взимку і весною. Важливість глобального потепління на виживання людства, саме так стоїть питання сьогодні, визнана на міжнародному рівні. П'ять років тому підписана Паризька угода, де уряди різних країн зобов'язалися утримати глобальне підвищення середніх температур на планеті на рівні 1,5 градуси, в порівнянні з доіндустріальним рівнем. З тих пір ситуація тільки погіршилася.

9 серпня цього року опубліковано епохальний звіт ООН, в підготовці якого взяли участь близько тисячі вчених з усього світу. Один з основних висновків Звіту: глобальне потепління — результат діяльності людини.

Щодо поточного впливу глобального потепління на погоду наступного року, це означає, що зима має бути теплішою, а погода зими менш стійкою, ніж це подають традиційні прогнози.

Характер року.

Прогноз погоди, поданий в Геопоніках, досить стислий, тому розшифруємо його. Оскільки Риби - водний знак, то і характер погоди буде відповідний. Прогнозується значна кількість опадів протягом усього наступного року, починаючи з січня. Весняні заморозки малоймовірні. Рослини можуть страждати від фітофтори, гниття, грибкових захворювань і інших «водних» хвороб. Буде більший відсоток хмарних днів, сонячних - менше. В цілому рік має бути сприятливий для врожаю на більшій частині території країни, де опадів в останні десятиріччя завжди не вистачало.

Вплив інших факторів на прогноз погоди.

Висока ймовірність того, що земля не промерзне взимку, а опади будуть частково у вигляді дощу.

Незважаючи на прогнозований холодний початок наступної зими, найхолодніша точка наступної зими – кінець лютого – початок березня. Це ми визначили за характером розміщення шишок на ялині – досить надійна ознака, на мою думку.

Звідси випливає, що весна буде затяжна і зі зворотними холодами. Але весняні заморозки під час цвітіння садів малоймовірні. Врожай має бути кращим, ніж в цьому році.

 Інший надійний і перевірений прогноз – зима не почнеться, поки на вишні є листя. Листопад з вишні часто означає, що незабаром випаде сніг, і почнеться зима. В цьому році частина вишень рано скинула листя, ще в липні, але це через грибкове захворювання — кокомікоз. Тому за станом листя на вишні потрібно спостерігати по здорових деревах.

Таким чином, аналізуючи різні прогнозні схеми, приходимо до висновку, що холодними будуть початок зими і її кінець. Вітри переважатимуть в першу половину зими, а опадів буде більше в другу половину зими.

Прогноз погоди на тривалий період неточний у тій частині, що стосується опадів. Опадів у нас в останні роки завжди менше, ніж обіцяють прогнози. Причина цієї невідповідності, на мою думку, криється в тому, що у нас активно нищиться довкілля, і лісових насаджень залишилося дуже мало, критично мало. Де немає дерев, там немає опадів. Цей фактор починає суттєво впливати на погоду. Міліють ріки, пропадає вода в криницях, висихають ґрунти на значну глибину, до кількох метрів, повернулися пилові бурі, яких не було з 1970-го. За кількістю опадів півкраїни вже знаходиться на рівні пустелі. Рік 2021-й дещо виходив з цього ряду, оскільки опадів було більше норми, зокрема, на півдні. Але сподіватися лише на погоду, без реальних кроків по захисту довкілля, ситуацію так покращити не можна.

Вплив погоди на утримання бджіл на поточний період.

Зима в цьому році обіцяє бути класичною: більш-менш з морозами і опадами. Наші бджоли можуть зимувати при такій погоді. Але в нас дістали поширення бджоли південних рас. Тому великі втрати в зимівлі стають майже нормою в останні роки. Теплі періоди в зимівлі означають, що бджоли почнуть вирощувати розплід посеред зими. Звідси перевитрата кормів і поява «зайвих» однієї-двох генерацій кліща. Під час очікуваних потеплінь цієї зими пасічник може перевірити стан кормів. Кілька нових поколінь кліща означають, що весною бджоли потребуватимуть обробки проти варроатозу. В теплу зиму пасічник повинен слідкувати за станом кормів незалежно від того, скільки кормів було в гнізді восени.

Достатня кількість опадів з осені створила хороші умови для закладки плодових бруньок на фруктових деревах, акації, липі. В хорошому стані йдуть в зиму посіви ріпаку. Це створює хороші очікування як для весняного розвитку бджолиних сімей, так і для весняних і літніх взятків з ріпаку, акації, липи наступного року, яких у нас не було вже кілька сезонів. Наскільки успішно підготуються пасічники до такого сезону, то вже справа стосується не прогнозу погоди.

 Друга половина літа, коли цвіте соняшник, наш основний медонос в останні 30 – 40 років, має завжди стабільну погоду, так само ми маємо стабільний медозбір із соняшника протягом останніх десятирічь, що дає нам надію на наступний сезон.

Коментарі (0):