Мухи для запилення в теплицях

Рік написання: 2021

“Робочі мухи” дзижчать в теплицях Японії, запилюючи рослини в умовах нестачі медоносних бджіл.

Бджолину (бджолоподібну) муху або звичайну зелену пляшкову муху можна побачити на квітах манго в Ібусукі, префектура Кагосіма, в березні 2021 року.
КАГОСІМА. Зростаюча кількість сільськогосподарських ферм в Японії використовує мух замість медоносних бджіл для запилення овочів та фруктів, оскільки пропозиція бджіл зменшується, і мухи виявились хорошими запилювачами, незважаючи на їх негативний імідж.

У середині березня блискучі металеві зелені мухи дзижчали навколо рожевих квітів у пластиковій теплиці на південному заході Японії в місті Ібусукі, префектура Кагосіма. Такао Арімура, 76-річний виробник манго, сказав, що очікує, що вони стануть "рятівниками ферми". Два роки він проводить експериментальне вирощування манго з використанням мух для запилення.

Раніше Арімура використовував лише медоносних бджіл, але не був задоволений  виробництвом плодів, через їх неналежний вигляд, коли продуктивність бджіл знизилася (медоносні бджоли - погані тепличні запилювачі через обмеження їх льоту). Потім він дізнався про мух-запилювачів, а саме про “Бджолину муху”, запущену в 2012 році японською компанією Maggot Co., венчурною фірмою, що базується в місті Окаяма, створеною Медичною школою університету Окаяма.

Бджолині мухи, названі так за їх здатність до запилення, так само, як медоносні бджоли, є різновидом видів зелених пляшкових мух, які поширені в Японії. Компанія змушує мух відкладати яйця в спеціальних запечатаних пристроях і вирощує їх на своєму заводі, поки вони не стануть лялечками перед відправкою. Ферми, які купують мух, дозволяють їм з’являтися з лялечок всередині теплиці, в якій вирощують культурні рослини для запилення.

60-річний президент фірми Такуя Сато говорить: "Вони цілком гігієнічні, тому що ми утримуємо їх у чистому середовищі та вживаємо ретельних заходів безпеки".

Тисяча мух продається за 2200 ієн (близько 20 доларів). Наразі мух придбали понад 500 ферм, які виробляють полуницю, манго та інші культури.

За мухами, які широко використовуються для запилення, стоїть серйозна нестача медоносних бджіл. На додаток до масової смертності бджіл, в якій звинувачують кліщів та сільськогосподарські хімікати, додалося старіння пасічників, що призвело до зменшення популяції медоносних бджіл.

Згодом виявилися навіть деякі переваги у використанні мух в теплицях. Медоносні бджоли найкраще працюють в діапазоні температур від +15º до +25º С, тому їх продуктивність знижується взимку, коли температури низькі, і коли мало сонячного світла. Як наслідок, бракує запилення, через що рослини полуниці, наприклад, дають кривобокі плоди. На відміну від бджіл, мухи добре працюють при температурі від +10° до +35º С, що полегшує фермерам управління своїми посівами.

Мухи не шкодять квітам, оскільки вони легкі, і вони не жалять робітників. Тривалість їх життя складає близько двох тижнів у теплиці, що коротше, ніж у медоносних бджіл, що вимагає поповнення мух приблизно раз на 10 днів, і вони не підходять для запилення деяких культур, включаючи дині, оскільки мухи вимогливі до запаху та до форми квітів. Тим не менше, мухи ось-ось можуть стати важливими замінниками для заповнення нестачі медоносних бджіл.

Щоб зробити мух-запилювачів більш поширеними, групи, серед яких фірма Japan Maggot, Центр досліджень та розвитку сільського господарства префектури Нара та Університет Окаяма, створили посібник користувача для вирощування полуниці. Оскільки також існує проблема зі зміною уявлення  про те, що мухи є «антисанітарією», Api Co., найбільша бджільницька фірма в Японії, що базується в місті Гіфу, яка також продає «Бджолину муху», має на меті просування мух шляхом створення талісмана персонажу, який порівнюють з "феєю, яка допомагає врожаю плодоносити, поки медоносні бджоли відпочивають".

У таких тропічних регіонах, як Таїланд, мухи, очевидно, сприяють запиленню різних фруктів, включаючи манго. Юічі Йошіда, професор овочевих культур в Університеті Окаяма, сказала: «Мухи для запилення є гігієнічними та стійкими до хвороб. Останнім часом деякі ферми з вирощування полуниці для агротуризму активно використовують їх. Оскільки немає ясності щодо того, коли дефіцит бджіл буде зменшений, я сподіваюся, мух для запилення будуть використовувати більш широко".

 Дане повідомлення можна було би сприйняти як жарт, якби ситуація з бджолами у світі не була такою трагічною. І використання мух, і спроби застосування різних механічних пристроїв для запилення свідчать про серйозність ситуації із запиленням у світі.

Джерело: https://www.beeculture.com

Коментарі (0):