Метод утримання сімей в умовах двох взятків

Рік написання: 2010

Умови отримання меду дуже змінилися. По суті, в степу залишився один продуктивний взяток – соняшник. Як ми отримуємо мед? З весни йде нарощування сили. При цьому всі попередні взятки – сади, кульбаба, акація еспарцет використовуються для нарощування сили, відкачки меду тут немає. І це неправильно. Споживачу потрібен мед з різних медоносів і на протязі всього сезону. Поки є хороший попит на мед, ми в цей час працюємо на пасіці. Коли ж приходить головний медозбір, і ми нарешті отримуємо свої три тонни меду із соняшника, він по великому рахунку не дуже-то і потрібний. На ринку в цей час уже багато меду і дешевого, навіть оптом здати його проблематично, оптовики можуть тепер вибирати і забирають його практично за безцінь. Отже, весь сезон ми напружено працювали, отримали продукт, який не можемо збути. Щось ми робимо неправильно.

Пропонується наступна стратегія дій, при якій кожен взяток був би продуктивним. Перед черговим взятком – з садів, з акації, з кульбаби виділяємо певну кількість сильніших сімей. Їх може бути 5, 50 чи всі 100 на пасіці із 100 сімей. Це будуть сім’ї, які даватимуть товарний мед. Не важливо, скільки їх буде. Перед взятком забираємо матку на двох-трьох рамках у відводок. Відводок формуємо у цьому ж вулику у верхньому корпусі або в окремому вулику, якщо є порожні вільні вулики. Натомість із інших, середніх сімей пасіки відбираємо по одній рамці закритого розплоду і даємо у ці виділені сім’ї по три рамки запечатаного розплоду. Найслабші сім’ї залишаємо без змін. Що отримали. Матки сильних сімей продовжують яйцекладку у відводках. Сильні сім’ї стали безматочними, підсилені печатним розплодом інтенсивно працюють на медозборі і не витрачають мед на вирощування розплоду. Це будуть сім’ї, від яких ми відкачаємо мед на ранньому взятку. Решта сімей пасіки, середніх за силою, ослаблені відбором однієї рамки закритого розплоду, продовжать нарощувати силу. Всі без винятку сім’ї обмежать вирощування трутнів, і буде віддалено момент роїння. Найсильніші сім’ї, залишені без маток, виведуть маток самостійно, або їм даємо запечатані маточники згідно схеми селекції, прийнятій на пасіці.

 Що буде далі? Після закінчення весняного медозбору, а це не більше двох тижнів, відкачуємо мед від найсильніших. За цей час вони встигнуть вивести молодих маток. Оцінюємо розвиток слабших сімей. Ті, які відстають у рості, об’єднуємо по дві. Окремі відводки, які бурхливо розвиваються, перетворюємо на самостійні сім’ї. Така операція переформатування і вибраковки слабших дозволяє підтримувати визначену кількість сімей на пасіці. Якщо пасічник має інші наміри, зайві сім’ї він може реалізувати. 

Перед наступним взятком процедуру повторюємо. Тобто знову відбираємо певну кількість найсильніших сімей (при кожному наступному медозборі таких сімей буде все більше), забираємо в них маток у відводки, ослаблюємо середні відбором однієї рамки з запечатаним розплодом і т. д. Нарешті приходить пора головного медозбору із соняшника. Тут вже всі сім’ї вважаються продуктивними, і подібного переформатування сили сімей ми не проводимо. 

Таким чином, ми вирішуємо кілька проблем відразу:

  1. Отримуємо медозбір з усіх без винятку медоносів, нехай кількість меду з ранніх медоносів і незначна, але він є, що важливо для споживача.
  2. Оптимізуємо вирощування розплоду, сім’ї знаходяться в стадії інтенсивного росту, вирощують переважно бджолиний розплід і значно менше трутневого.
  3. Сім’ї утримуємо від роїння, оскільки в найсильніших ми забираємо матки у відводки, а середні ослаблюємо відбором однієї рамки закритого розплоду.
  4. В значній частині сімей, в ідеалі до половини, є значні перерви у вирощуванні розплоду. Це корисно для здоров’я бджіл. Перерва у вирощуванні розплоду значно зменшує кількість кліща в гніздах. Це хороша профілактика і проти гнильців. Перерви у вирощуванні розплоду і так будуть, якщо ми не застосуємо запобіжних заходів, більшість сімей пасіки просто позроюються.

Подібна схема утримання пасіки є не що інше, як метод Корженевського, дещо модифікований до конкретних умов окремої пасіки.

Коментарі (0):