Контакт з пестицидами приводить до зменшення розмірів бджолиних

Рік написання: 2014

Вплив широко використовуваних пестицидів на робочих джмелів спричиняє їх менший ріст і, отже, вони вилуплюються з меншими розмірами тіла, згідно нових досліджень королівського університету Лондона Холловей.

Робота, опублікована в Journal of Applied Ecology  (19.01.2014) свідчить, що тривалий контакт з піретроїдними пестицидами, які зазвичай використовуються на квітучих посівах, щоб попередити шкоду від комах, зменшує розмір тіла джмелів, які виводяться в сім’ях, які контактували з пестицидами.

Дослідники працювали з сім’ями джмелів в лабораторії і половину з них піддавали дії пестицидів. Вчені відстежували, як сім’ї розвиваються протягом 4-х місяців, реєструючи їх розмір, і, зважуючи їх на мікровагах, заодно підраховували маток і самців, які вирощувалися в цих сім’ях.

«Нам вже було відомо, що більші джмелі більш ефективні при фуражируванні. Наші результати свідчать, що ці пестициди спонукають джмелів виводити особин менших розмірів, відносно розмірів особин без контакту з пестицидами, і, ймовірно, це є ключовий компонент успіху колонії, оскільки менші джмелі менш ефективні при зборі нектару і пилку», – говорить дослідник Gemma Baron.

Дослідження є першим щодо перевірки впливу піретроїдних пестицидів на повний життєвий цикл розвитку джмелів. Важливість дослідження підкреслюється тим, що повідомлення про нього буде в центрі уваги на Національній конференції здоров’я бджіл (Лондон, 22 – 24 січня 2014 р.).

Професор Mark Brown говорить: «Джмелі є суттєвими для нашого харчового ланцюжка, тому це є критичним, як ми розуміємо, як на диких бджолиних можуть впливати хімікати, які ми вносимо в навколишнє середовище. Ми розуміємо, що ми повинні захистити агрокультури від комах-шкідників, але ми повинні знайти баланс і гарантувати, що ми не зашкодимо бджолиним в ході цього процесу».

Поточно маємо мораторій Євросоюзу на використання трьох пестицидів групи неонікотиноїдів, використання інших класів пестицидів, включаючи піретроїди, ймовірно, зростає.

Доктор Nigel Raine, голова конференції по здоров’ю бджіл, говорить: «Наша робота є значним кроком вперед в розумінні шкідливого впливу інших, ніж неонікотиноїди, пестицидів на диких бджолиних. Подальші дослідження використання колоній уже в польових умовах є суттєвими для розуміння повного впливу пестицидів, і проведення таких досліджень має бути пріоритетом для науковців і чиновників.

За матеріалами газети ABJ extra. 19 січня 2014 року.

Коментарі (0):