Бджоли, що їдять м'ясо

Рік написання: 2022

Бджоли, що харчуються м'ясом, відмовилися від пилку заради гнилого м'яса. Дивний вид тропічних бджіл еволюціонував так, що почав їсти м’ясо мертвих тварин.

Грифові бджоли харчуються сирою курятиною в Коста-Ріці.

Всього в світі виявлено і описано близько 25 тисяч видів бджіл. Один із них - грифові бджоли харчуються м’ясом мертвих тварин замість пилку.

Ці грифові бджоли, як установлено, мають унікальні кишкові мікроби, які допомагають їм перетравлювати м’ясо. Команда ентомологів, прагнучі дізнатися більше про цих бджіл, які не збирають пилку, нещодавно створила приманки із курятини у лісі Коста-Ріки. У підсумку вони зібрали купу грифових бджіл (Trigona necrophaga) і детально проаналізували їхні кишківники та генетику. Свою назву вид отримав, ймовірно, через те, що гриф — хижий птах, який також харчується м’ясом мертвих тварин.

«Це єдиний вид бджіл у світі, який еволюціонував, щоб використовувати джерела їжі, які не виробляють рослини, що є досить помітною зміною харчових звичок, що стосується всього надсімейства бджіл», — сказав Дуг Янега, ентомолог з Каліфорнійського університету, один з авторів дослідження. Як відомо, бджолами називають комах, які харчуються тільки нектаром і пилком рослин. Інші види їжі вони не можуть споживати. Для їх збору і транспортування у всіх видів бджіл є відповідні органи: скопа для пилку і медовий зобик для нектару.

У той час як у звичайних бджіл на задніх лапах є кишені (скопа) для збирання та зберігання пилку, коли вони перелітають від квітки до квітки, грифові бджоли-грифи перетворили скопи для перенесення м’яса замість пилку.

Крім очевидних зовнішніх ознак грифових бджіл, команда дослідників хотіла знати, що відбувається всередині бджіл. Кишківники більшості видів бджіл містять п’ять видів мікробів, які допомагають їм перетравлювати те, що вони їдять. Отже, що відбувається, коли вид бджіл замінює пилок на сиру курятину і нектар на кров? Щоб це зрозуміти, вчені дослідили інші види бджіл, які лише іноді їдять м’ясо, а також тих, які є строго вегетаріанськими, щоб порівняти бактерії, які заселяють кишківники цих комах. Кишківники падалоїдів мали особливий мікробіом, створений для розщеплення м’яса. Мікробіом грифових бджіл  збагачений кислотолюбними бактеріями, які є новими бактеріями, яких немає у інших видів бджіл. Ці бактерії подібні до тих, що зустрічаються у справжніх грифів - птахів, а також у гієн та інших тварин, які живляться падаллю, імовірно, щоб допомогти захистити їх від патогенів, які з’являються на падалі. Команда вчених вважає, що бджоли, ймовірно, в процесі еволюції, почали їсти м’ясо через конкуренцію за нектар з іншими видами бджіл.

Джерело: https://www.beeculture.com

Коментарі (0):